Themamiddag Valpreventie  22 november 2017. 

Vallen kan bij ouderen veel problemen met zich mee brengen. Wij zijn daarom met onze leden en niet-leden van 55+ uit Reuver en Offenbeek tijdens onze themamiddag samen met enkele deskundigen dieper op dit onderwerp ingegaan.Ongeveer 140 personen namen hieraan deel.

Na een welkom door de voorzitter Sjaak Selen en een voorwoord door Petra Jacobs kon de presentatie beginnen.Praktijkverpleegkundigen Jenny Meuwissen en Vivian Dreessen verzorgden de algemene inleiding. Ook hadden ze een quiz met herkenbare onveilige situaties.

Door middel van een dia-presentatie werd vanuit elk van de navolgende disciplines stap voor stap duidelijk gemaakt:

Wat kunnen oorzaken zijn dat iemand komt te vallen?    

Wat kun je zelf doen om vallen (en de vervelende gevolgen) hiervan zoveel mogelijk te voorkomen.

Tom Lalieu en Ellen Jentjens geriatrische fysiotherapeuten gaven informatie over het belang van blijven bewegen. Ook info over hun cursus valpreventie. Er was een zeer leerzame folder voor iedereen  waarin met voorbeelden duidelijk werd gemaakt welke oefeningen kunnen worden gedaan bij de dagelijkse bezigheden waardoor men fit blijft. Deze folder genaamd "Hup in de benen" is verkrijgbaar bij Fysiotherapie Jansen & Stammen Het Vloot 1 te Reuver.

Nicole Ebus ergotherapeute bij Ergotherapie Reuver  ging in op een veilige woonomgeving met voorbeelden van mogelijke onveilige situaties in en om het huis.Zij had hiervoor een vragenlijst met voorbeelden van mogelijke onveilige situaties en hoe deze onveiligheden te herkennen en te verhelpen. Deze vragenlijst is verkrijgbaar bij Ergotherapie Reuver Broeklaan 4c.

Chantal in 't Zandt  farmaceutisch consulente gaf uitleg over de mogelijke bijwerkingen van medicijnen: zoals duizeligheid e.d. bij snel opstaan, hierdoor kan een verhoogd risico ontstaan op vallen. Advies werd gegeven om rustig de tijd te nemen en niets overhaast te doen. Tevens werd ons duidelijk gemaakt dat na het 30ste levensjaar het lichaam meer bot afbreekt dan het aanmaakt. Uw botten worden hierdoor brozer. U kunt dat afbreken wel langzamer laten gaan door te zorgen voor voldoende vitamine D, calcium en beweging. Mathea Obster-Keusters apotheker van Apotheek Reuver was ook op deze middag aanwezig.  

In de pauze werd er door de medewerkers van de Schakel en bestuursleden koffie geserveerd.

Er waren tevens twee belangstellenden vanuit de Gemeente Beesel en Ger Peulen van Ouderenparticipatie Beesel heeft zijn dank uitgesproken voor ons initiatief en de medewerking van de aanwezige deskundigen.

Tot slot hebben Petra en Sjaak iedereen bedankt voor hun inzet en aanwezigheid en werd deze leerzame en gezellige bijeenkomst even na 16 uur afgesloten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij :

Uw huisarts, een van de bovenvermelde deskundigen en/ of website: www.veiligheid.nl/valpreventie